Skip links

Ai in desfasurare un credit cu dobanda variabila?

Ai in desfasurare un credit cu dobanda  variabila? Fie ca ne raportam la ROBOR fie la IRCC in ambele situatii trebuie sa te astepti la cresterea ratei in urmatoarea perioada. Va recomandam sa optati pentru o refinantare. Hai sa elaboram:

Indicele ROBOR  – se calculeaza zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor de rata de dobanda pentru lei utilizate de primele 10 banci din Romania, ca marime, fiind rata de dobanda la care o banca imprumuta altei banci bani.

Acesta a crescut pana in jurul valorii de 8% si s-a stabilizat. De curand in SUA s-a majorat din nou dobanda de referinta cu 0.75% ceea ce inseamna ca in curand si la noi se va face o noua majorare. Aceasta majorare va duce inevitabil la o noua crestere a ROBOR.

Indicele IRCC – se calculeaza ca media ponderata a ratelor de dobanda versus volumele tranzactiilor din piata interbancara si se actualizeaza cu frecventa trimestriala.

Acest indice nu are un impact imediat ca ROBOR-ul deoarece media este facuta pe baza valorilor din urma cu 2 trimestre. Concret:

  • IRCC pentru perioada iulie 2022- septembrie 2022 este 2.65%
  • IRCC pentru perioada octombrie – 2022 – decembrie 2022 va fi 4.06%
  • IRCC pentru perioada ianuarie 2023 – martie 2023 va fi ~5.85%

Un exemplu concret pentru un credit de 300.000 lei luat pe o perioada de 30 de ani cu o marja a bancii de 3% + IRCC vom avea urmatoarele rate de achitat

Iulie – septembrie – 1725 lei

Octombrie – decembrie – 2001 lei

Ianuarie 2023 – martie 2023 – 2376 lei

Aceeasi suma finantata printr-un credit cu dobanda variabila compusa din marja bancii 3% + ROBOR

ar insemna ca avem de achitat o rata lunara de 2852 lei . Daca roborul se va majora cu alte 2 procente rata va creste la 3315 lei.

Concluzii

  • Daca aveti un credit ipotecar sau prima casa legat de indicele ROBOR trebuie sa il refinantati cat mai repede.
  • Daca optati pentru refinantare si trecerea la IRCC veti obtine o rata mai mica cu pana la 30% insa si aici veti fi expusi la o eventuala crestere a IRCC-ului.
  • Daca optati pentru refinantarea cu dobanda fixa veti obtine o rata mai mica cu pana la 25% si veti fi protejati de viitoarele fluctuatii ale celor doi indici.
  • Pentru cei dintre dumneavoastra care au accesat un credit ipotecar sau prima casa legat de indicele IRCC recomandam refinantarea pe dobanda fixa .  Rata va ramane aproximativ aceeasi insa pe viitor nu va trebui sa va mai faceti griji ca va creste semnificativ.

Consultantii nostrii va pot ajuta gratuit sa va refinantati creditul si vor fi alaturi de dumneavoastra pe tot parcursul procesului de creditare. Avem parteneriate incheiate cu majoritatea bancilor si in mod cert vom gasi cea mai buna varianta de creditare pentru dumneavoastra. Experienta de peste 10 ani in acest domeniu si miile de clienti ce ne-au ales ne recomanda !